Skip to main content
Topic: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change (Read 408 times) previous topic - next topic
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Hi!

Using DS, manual track changes correctly fade in/out, but using automatic shuffle tracks mode it doesn't work. (I set all 4 options in Fading / Output / Playback / Preferences). Tested on 1.4 and older foobar versions.

Thanks for your time!

Re: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Reply #1
I'm having the same problem since v1.4 - no fade on automatic track change; tried playing shuffle and default playback - same issue.

Win10, output options per attached. I'm not using any other DSPs. Updated my realtek HD driver.

Other 3 options DO fade, but nothing with automatic track change. Tried all available output options.


Re: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Reply #2
Might not be the same issue but here is another data point ...

I had the same problem once - I could not get the Crossfader DSP working, or the auto-track fade under Output settings. After troubleshooting, I had to remove foo_playlist_attributes plug-in which was adding its own DSP for transitions (which I must have ticked in advanced preferences just for fun). After that it started working again. Then I added the component back without that option and it kept working.

You could check by doing a fresh portable install and see if it fades correctly - if so, might be a plug-in at fault. (Also the devs will probably recommend to copy/paste your component list)

Re: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Reply #3
My components list:

Code: [Select]
Core (2018-07-24 10:54:48 UTC)
    foobar2000 core 1.4
foo_albumlist.dll (2018-07-24 10:54:02 UTC)
    Album List 4.6
foo_cdda.dll (2018-07-24 10:54:04 UTC)
    CD Audio Decoder 3.0
foo_converter.dll (2018-07-24 10:54:04 UTC)
    Converter 1.5.3
foo_dsp_eq.dll (2018-07-24 10:53:56 UTC)
    Equalizer 1.2.1
foo_dsp_std.dll (2018-07-24 10:53:58 UTC)
    Standard DSP Array 1.3.1
foo_fileops.dll (2018-07-24 10:54:00 UTC)
    File Operations 2.3
foo_httpcontrol.dll (2013-04-26 16:12:30 UTC)
    HTTP Control 0.97.14-fb2kc
foo_input_std.dll (2018-07-24 10:54:34 UTC)
    FFmpeg Decoders 3.2.4
    Standard Input Array 1.0
foo_playcount.dll (2013-02-01 08:40:46 UTC)
    Playback Statistics 3.0.2
foo_rgscan.dll (2018-07-24 10:54:10 UTC)
    ReplayGain Scanner 2.3
foo_tfsandbox.dll (2017-05-01 07:54:27 UTC)
    Title Formatting Sandbox 1.0.3
foo_ui_columns.dll (2016-12-09 08:55:33 UTC)
    Columns UI 0.5.1
foo_ui_std.dll (2018-07-24 10:54:14 UTC)
    Default User Interface 0.9.5

Re: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Reply #4
My 1.4 install is portable and was completely new/rebuilt to eliminate some outdated/poor performing scripts.

foo_playlist_attributes n/a

Code: [Select]
Core (2018-07-24 10:54:48 UTC)
    foobar2000 core 1.4
foo_albumlist.dll (2018-07-24 10:54:02 UTC)
    Album List 4.6
foo_bpm.dll (2015-03-01 03:39:58 UTC)
    BPM Analyser 0.2.4.6
foo_burninate.dll (2013-02-07 18:02:37 UTC)
    Audio CD Writer 3.0.3
foo_cdda.dll (2018-07-24 10:54:04 UTC)
    CD Audio Decoder 3.0
foo_converter.dll (2018-07-24 10:54:04 UTC)
    Converter 1.5.3
foo_deskband_controls.dll (2018-08-09 04:55:39 UTC)
    Deskband Controls 3.6.1
foo_discogs.dll (2018-08-09 04:55:41 UTC)
    Discogs Tagger 2.14
foo_dsp_effect.dll (2018-08-21 07:06:04 UTC)
    Effect DSP 0.32
foo_dsp_eq.dll (2018-07-24 10:53:56 UTC)
    Equalizer 1.2.1
foo_dsp_std.dll (2018-07-24 10:53:58 UTC)
    Standard DSP Array 1.3.1
foo_enhanced_playcount.dll (2018-09-05 06:24:43 UTC)
    Enhanced Playback Statistics 3.0.4
foo_facets.dll (2011-08-27 18:05:16 UTC)
    Facets 1.0
foo_fileops.dll (2018-07-24 10:54:00 UTC)
    File Operations 2.3
foo_freedb2.dll (2018-07-24 10:54:14 UTC)
    Online Tagger 0.7
foo_input_std.dll (2018-07-24 10:54:34 UTC)
    FFmpeg Decoders 3.2.4
    Standard Input Array 1.0
foo_jesus.dll (2010-09-23 00:34:06 UTC)
    Autosave & Autobackup 10
foo_jscript_panel.dll (2018-08-09 04:55:53 UTC)
    JScript Panel 2.1.6
foo_navigator.dll (2010-03-02 08:43:15 UTC)
    Navigator 0.64
foo_playcount.dll (2011-07-13 10:47:18 UTC)
    Playback Statistics 3.0.2
foo_random_pools.dll (2015-04-12 00:12:45 UTC)
    Random Pools 0.1.5
foo_rgscan.dll (2018-07-24 10:54:10 UTC)
    ReplayGain Scanner 2.3
foo_run.dll (2018-08-09 04:55:41 UTC)
    Run services 0.3.8
foo_scrobble.dll (2018-08-21 15:26:38 UTC)
    Scrobble 1.3.1
foo_seek.dll (2012-11-08 15:48:53 UTC)
    Seek 1.1
foo_simplaylist.dll (2018-09-05 06:56:25 UTC)
    SimPlaylist 1.0
foo_stop_on_error.dll (2018-08-21 07:17:23 UTC)
    Stop on Error 0.6
foo_tags.dll (2018-08-20 01:56:58 UTC)
    m-TAGS 1.2
foo_textdisplay.dll (2011-08-18 21:01:03 UTC)
    Text Display UI Element 1.1 beta 1
foo_texttools.dll (2013-01-12 21:03:39 UTC)
    Text Tools 1.0.5
foo_ui_std.dll (2018-07-24 10:54:14 UTC)
    Default User Interface 0.9.5
foo_uie_albumart.dll (2007-12-15 22:22:24 UTC)
    Album Art Panel 0.2.7.1
foo_uie_lyrics3.dll (2016-03-22 02:15:14 UTC)
    Lyric Show Panel 3 0.5
foo_uie_wsh_panel_mod.dll (2015-09-27 18:40:19 UTC)
    WSH Panel Mod 1.5.10
foo_verifier.dll (2018-08-09 04:55:41 UTC)
    File Integrity Verifier 1.2.1
foo_vis_vumeter.dll (2013-02-16 09:44:26 UTC)
    VU Meter 2013-02-16
foo_wave_minibar_mod.dll (2018-09-05 06:24:43 UTC)
    Waveform Minibar (mod) 1.0.19
foo_youtube.dll (2018-08-20 01:57:01 UTC)
    Youtube Source 2.3.2


Also just tried fresh 1.4/1.320/1.317 portable install with default settings and cross fade (auto track change) does not work in any of those versions (although manual change DOES work).

I also tried "DSP crossfader" which also does not work.

Does it work for anyone? Maybe the problem is system-level on my end?

Re: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Reply #5
I'm not sure if the fade durations are 100% correct but I definitely get crossfading on automatic track change with the DS output, when configured to do so.

Re: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Reply #6
I'm not sure if the fade durations are 100% correct but I definitely get crossfading on automatic track change with the DS output, when configured to do so.

version and system details please? (It was working previously for me as well but I was on an old version.)


Also, per DXDIAG: latest DX12, video/audio no problems here.

Re: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Reply #7
I tested with portable foobar2000 v1.4 and used integrated Realtek sound chip. But my sound card uses Microsoft's generic HD audio drivers. I'm on Windows 10 v1809.

 

Re: Bug report - Fade doesn't work with automatic track change

Reply #8
my config is win10 64bits 1709, foobar 1.4 non portable, usb dac XMOS xmosusbaudio3033ks.sys

 
SimplePortal 1.0.0 RC1 © 2008-2018