Skip to main content

Notice

Please note that most of the software linked on this forum is likely to be safe to use. If you are unsure, feel free to ask in the relevant topics, or send a private message to an administrator or moderator. To help curb the problems of false positives, or in the event that you do find actual malware, you can contribute through the article linked here.
Topic: LAME no XING-Tag switch when encoding (Read 214 times) previous topic - next topic
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

LAME no XING-Tag switch when encoding

Hello,

is there a way to not write the XING-Tag (or at least I think that that is the XING-Tag) when encoding with LAME?

I have read about the -t switch for LAME, but it doesnt seem to function.

Where would I have to put the -t argument in the following code (from EAC):

Code: [Select]
-V 2 --add-id3v2 --pad-id3v2 --tl "%albumtitle%" --tt "%title%" --ta "%artist%" --ty "%year%" --tg "%genre%" --tn "%tracknr1%" --tv "TPOS=%cdnumber%" --ti "%coverfile%" %source% %dest%

Would it be here? (after the -V 2)

Code: [Select]
-V 2 -t --add-id3v2 --pad-id3v2 --tl "%albumtitle%" --tt "%title%" --ta "%artist%" --ty "%year%" --tg "%genre%" --tn "%tracknr1%" --tv "TPOS=%cdnumber%" --ti "%coverfile%" %source% %dest%

With the XING-Tag I mean the ENCODERSETTINGS and LENGHTH Tags in the MP3-File (Highlited in the attached Image)

X

Any help would be appreciated, I am very new to LAME and the other stuff!

Have a great day,
Daniel

 

Re: LAME no XING-Tag switch when encoding

Reply #1
the switch seems to work for me with a basic command line.
Code: [Select]
lame.exe -V 2 -t "TEST.wav" "TEST.mp3"

Code: [Select]
File name : TEST.mp3
Subsong index : 0
File size : 10.5 MB (11 077 532 bytes)
Last modified : 2022-08-03 15:39:45
Duration : 7:41.546 (20 354 159 samples)
Sample rate : 44100 Hz
Channels : 2
Bitrate : 192 kbps
Codec : MP3
Codec profile : MP3 CBR
Encoding : lossy
Embedded cuesheet : no
<MP3_STEREO_MODE> : joint stereo

Code: [Select]
lame -V 2 TEST.wav "TEST XING.mp3"

Code: [Select]
File name : TEST XING.mp3
Subsong index : 0
File size : 10.5 MB (11 077 949 bytes)
Last modified : 2022-08-03 15:40:04
Duration : 7:33.893 (20 016 696 samples)
Sample rate : 44100 Hz
Channels : 2
Bitrate : 195 kbps
Codec : MP3
Codec profile : MP3 VBR V2
Encoding : lossy
Tool : LAME3.100
Embedded cuesheet : no
<ENC_DELAY> : 576
<ENC_PADDING> : 1032
<MP3_ACCURATE_LENGTH> : yes
<MP3_STEREO_MODE> : joint stereo

maybe try the command line without the tagging portion? Maybe adding tags overrules disabling the Xing\Lame tag
Who are you and how did you get in here ?
I'm a locksmith, I'm a locksmith.