HydrogenAudio

Lossy Audio Compression => Speech Codecs => Topic started by: bkeating on 2004-08-13 01:53:09

Title: speexenc and ogg123 - very slow/low playback
Post by: bkeating on 2004-08-13 01:53:09
Not sure where the problem is exactly but im on a Gentoo GNU/Linux system and have successfully compiled speex and the rest of the ogg tools. I've taken (multiple) wav files and did a:

Code: [Select]
speexenc sourcefile.wav results.spx


and played the speex file with:

Code: [Select]
forever:bkeating> ogg123 results.spx

Audio Device:   Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) output

Playing: documents/longnow/SALT/salt-speex/salt-jun02004-sterling-public.spx
Ogg Speex stream: 1 channel, 8000 Hz, narrowband mode
Time: 12:23:73 [267:55:63] of 280:28:04 ( 16.0 kbps) Output Buffer 96.9%


and it plays at half the pitch, possibly more.. super slow and low (not volume but pitch). I also put on -V on speexenc and no errors were given. No errors anywhere, but the playback is slow and no where near useful.

What gives?

*EDIT: And ogg123 plays back vorbis files /just/ fine.
Title: speexenc and ogg123 - very slow/low playback
Post by: jmvalin on 2004-08-13 03:50:44
Quote
and it plays at half the pitch, possibly more.. super slow and low (not volume but pitch). I also put on -V on speexenc and no errors were given. No errors anywhere, but the playback is slow and no where near useful.
[a href="index.php?act=findpost&pid=233967"][{POST_SNAPBACK}][/a]


Have you checked that the original file was encoded properly? For example, if you took a 44.1 kHz raw file and didn't tell speexenc it was 44.1 kHz (default is 8 kHz for raw files), then speexdec will try to play at 8 kHz and you get this kind of problem.