Skip to main content

Topic: Beginning of track cut off about 1 sec, please help (Read 8142 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Beginning of track cut off about 1 sec, please help
I run Vista and use Foobar2000 with WASAPI and Columns_UI. All FLAC files ripped in EAC (some older MP3's brought over as well). All tracks when clicked to play, or fowarded to the next song have an approx. 1 second lag, starting the song late, missing the start of the track- it happens to the EAC ripped music as well as the older MP3's. It does not do this in iTunes.
This is very annoying, please help!
Thanks

  • shakey_snake
  • [*][*][*][*][*]
  • Moderator
Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #1
This is a problem with your DAC/receiver shutting down when encountering complete digital silence.
  • One solution would be to use the skip-silence DSP, which obviously doesn't help seeking/skipping.
  • Also, some DACs that have problems with this at higher bit depths are fine with 16 bit output.
  • You could also switch to analog output for your soundcard, which might not have such problems.
  • Last Edit: 25 June, 2009, 01:57:09 AM by shakey_snake
elevatorladylevitateme

Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #2
Thanks but that did not help. My setup is Vista->Foobar2K->USB->Bel Canto USB Link 2496->Audio-gd Reference-1 DAC. All take 24/96 rates and there is no issue using iTunes, only Foobar.
This is a real issue and I am considering using another player if  cannot resolve.
Thanks again
  • Last Edit: 25 June, 2009, 08:26:35 PM by tim3320070

  • kode54
  • [*][*][*][*][*]
  • Administrator
Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #3
Have you tried other output components such as Kernel Streaming, ASIO, or WASAPI?

  • odyssey
  • [*][*][*][*][*]
Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #4
I'm quite sure the receiver/whatever is accounting for this issue. I have the exact same problem when I use digital connections to my H/K receiver. There can be several reasons why some players have this problem and others don't. I think soundcard drivers are part of reason why this happens. I had a Yamaha DSXG once and when used in Winamp - EVEN WITH CROSSFADER OPTION ON - it managed to create this initialisation gap on my receiver.

Other soundcards I've had, has behaved differently, mostly just doing this on track changes. However, it can somewhat easily be worked around. I myself created a solution where I run another foobar in the background, looping a wav with ALMOST silence created in an editor. iTunes could have something similar implemented that ensures no interrupted digital playback.

For that matter, a DSP for foobar2000 that did the same would be great.
  • Last Edit: 26 June, 2009, 06:47:57 AM by odyssey
Can't wait for a HD-AAC encoder :P

Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #5
I use WASAPI output. It does not happen with Media Monkey or iTunes, they work perfectly. I don't use a receiver like that, see my previous post for my setup.
Thanks

  • odyssey
  • [*][*][*][*][*]
Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #6
So, what you are suggesting is that the "Audio-gd Reference-1 DAC" cannot be held responsible for this delay - Why not? As far as I can see you are using a digital chain, just like me. I don't see why a DAC in a reciever and some other DAC shouldn't behave similarily.

If you are suggesting that foobar2000 is faulty, I think I'd have to disappoint you because that's highly unlikely on this matter. As I mentioned in my previous thread, it's more likely other applications has implemented workarounds for this kind of problem or maybe they are using different output methods - Which did you try besides WASAPI?
Can't wait for a HD-AAC encoder :P

Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #7
Maybe you can explain why I have never heard a delay with 2 other DAC's besides the Ref-1, iTunes and Media Monkey? Only Foobar. I want to use Foobar, really, but the delay is a deal killer.
I will try other plug-ins. There must be some other trouble shooting ideas?

Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #8
Okay- it seems it is WASAPI. The only one that works correctly is the "Primary Sound Driver". It seems  too much to bother though as MM works/ sounds the same to me and works better overall (considering I don't sutomize like a of Foobar users seem to do) -handles more files better too.

  • shakey_snake
  • [*][*][*][*][*]
  • Moderator
Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #9
Maybe you can explain why I have never heard a delay with 2 other DAC's besides the Ref-1, iTunes and Media Monkey?
Because iTunes and MediaMonkey don't do bit-perfect playback?

Only Foobar. I want to use Foobar, really, but the delay is a deal killer.
I will try other plug-ins. There must be some other trouble shooting ideas?
Besides trying a not-broken DAC?   

Okay- it seems it is WASAPI. The only one that works correctly is the "Primary Sound Driver". It seems  too much to bother though as MM works/ sounds the same to me and works better overall (considering I don't sutomize like a of Foobar users seem to do)
It's likely Primary Sound driver isn't doing bit-perfect output either. Either way, the likelihood that you could ever prove hearing a difference between output modes is very unlikely. If you were attempting to use fb2k+WASAPI simply because you've been told doing so would result in some magical sound quality improvement, I'm afraid you've been lied to.
A simple checking of foobar's FAQ could have told you this.
  • Last Edit: 27 June, 2009, 06:32:40 PM by shakey_snake
elevatorladylevitateme

  • lvqcl
  • [*][*][*][*][*]
  • Developer
Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #10
Quote
Maybe you can explain why I have never heard a delay with 2 other DAC's besides the Ref-1, iTunes and Media Monkey? Only Foobar.


Switch to 16 bit output and turn "Dither" option on. Foobar2000 won't output digital silence.

Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #11
Quote
Maybe you can explain why I have never heard a delay with 2 other DAC's besides the Ref-1, iTunes and Media Monkey? Only Foobar.


Switch to 16 bit output and turn "Dither" option on. Foobar2000 won't output digital silence.


My Bel Canto converter only does 24 bit so setting it to 16 bit kills output.
Finally someone with a theory, thanks! Anymore ideas?

  • lvqcl
  • [*][*][*][*][*]
  • Developer
Beginning of track cut off about 1 sec, please help
Reply #12
Other soundcards I've had, has behaved differently, mostly just doing this on track changes. However, it can somewhat easily be worked around. I myself created a solution where I run another foobar in the background, looping a wav with ALMOST silence created in an editor. iTunes could have something similar implemented that ensures no interrupted digital playback.

For that matter, a DSP for foobar2000 that did the same would be great.


Well, I wrote very simple DSP plugin that adds white noise (TPDF) or DC offset to a signal. I wonder if it can help...

http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....showtopic=73072