Skip to main content

Topic: Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool (Read 344648 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #50
What do

"Error starting external program specified in the command line"

errors mean?

I'm trying to transcode a vob to xvid+lame in a matroska container...
Wanna buy a monkey?

  • xaros2000
  • [*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #51
First of all,this really seems to be a really cool and promising software:
Optimus,thanks for all of your effort and time spent coding...
(wish i could code too...gonna learn Python as soon as i finish with my military duties,
after using so many open sourced software,
i feel i have to get something back the community...)

"Error starting external program specified in the command line":
unfortunately,i get the same exactly message,
but with any kind of video i'm trying to transcode...
As soon as it finishes the audio encoding part,
it flames out this message and doesn't continue in video encoding...
XP sp1,english,Intel,MEnc 0.2.5+powerpack,if that helps...
has it got maybe to do with the specific mencoder build?
To be honest,i didn't try replacing it with a different "build"...

(P.S.:Yourtallness,yet another Greek in this topic!:-)

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #52
@xaros2000: Ti xamparia man? Welcome sto forum!

For the record, I'm using the latest build (26), and as
xaros2000 mentioned, the procedure fails after encoding
the audio.
Wanna buy a monkey?

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #53
Quote
What do

"Error starting external program specified in the command line"

errors mean?

I'm trying to transcode a vob to xvid+lame in a matroska container...
[a href="index.php?act=findpost&pid=328844"][{POST_SNAPBACK}][/a]


Please change the value of "Preference" -> "Overall" -> "Utilities" -> "Matroska Toolskit Directory" to "mkvtools\". This is because in the latest update, I changed its default value from "mkvtools\" to "tools\" (as I'm adding support for mp4box and decided to put it in the "tools" folder) but in the powerpack the matroska toolkit is still in the "mkvtools" folder. Will fix it in next powerpack release.
  • Last Edit: 22 September, 2005, 11:56:56 PM by optimus
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #54
Quote
"Error starting external program specified in the command line":
unfortunately,i get the same exactly message,
but with any kind of video i'm trying to transcode...
As soon as it finishes the audio encoding part,
it flames out this message and doesn't continue in video encoding...
XP sp1,english,Intel,MEnc 0.2.5+powerpack,if that helps...
has it got maybe to do with the specific mencoder build?
To be honest,i didn't try replacing it with a different "build"...


I expect this error should come out after video encoding. Which video codec did u choose for encoding?
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #55
Quote
Quote
What do

"Error starting external program specified in the command line"

errors mean?

I'm trying to transcode a vob to xvid+lame in a matroska container...
[a href="index.php?act=findpost&pid=328844"][{POST_SNAPBACK}][/a]


Please change the value of "Preference" -> "Overall" -> "Utilities" -> "Matroska Toolskit Directory" to "mkvtools\". This is because in the latest update, I changed its default value from "mkvtools\" to "tools\" (as I'm adding support for mp4box and decided to put it in the "tools" folder) but in the powerpack the matroska toolkit is still in the "mkvtools" folder. Will fix it in next powerpack release.
[a href="index.php?act=findpost&pid=328978"][{POST_SNAPBACK}][/a]


Error persists after changing path to mkvtools\
Also occurs for avi container.
Wanna buy a monkey?

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #56
After checking, I found this prompt is given during encoding video. This occured when it mencoder cannot be started, would please check the path of mencoder (whether it correctly points to mencoder) and maybe better paste here the command line generated.
Is everything okay when not applying the build26 update?
  • Last Edit: 23 September, 2005, 02:41:58 AM by optimus
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #57
Quote
After checking, I found this prompt is given during encoding video. This occured when it mencoder cannot be started, would please check the path of mencoder (whether it correctly points to mencoder) and maybe better paste here the command line generated.
Is everything okay when not applying the build26 update?
[a href="index.php?act=findpost&pid=328999"][{POST_SNAPBACK}][/a]


mencoder path is correct

The command line is:

mencoder E:\SHARK_TALE\VIDEO_TS\VTS_02_1.VOB -o nul -ovc xvid -xvidencopts pass=1 -nosound

During encoding it turns into:

codecs\lame.exe -r -x -k --priority 1 -q 1 -s 48000 --vbr-new -V 7 - E:\Downloadsmenctemp.mp3
mencoder $(SourceFile) -o nul -ovc xvid -xvidencopts pass=1 -nosound
mencoder $(SourceFile) -o $(DestFile) -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:quant_type=h263:vhq=4:gmc:trellis:chroma_me:chroma_opt:hq_ac:pass=2:bitrate=500 -oac copy -mc 0 -noskip -audiofile $(AudioFiles)

I changed back to 2.5 and the same error occurs, with
the exception that the audio file is not deleted after the
encoding error.
Wanna buy a monkey?

  • Oki
  • [*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #58
Quote
Sorry multichannel isn't supported yet.[a href="index.php?act=findpost&pid=325122"][{POST_SNAPBACK}][/a]
Multichannel support would be a great improvement.

  • jetpower
  • [*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #59
Quote
"Error starting external program specified in the command line"



I have MEnc Powerpack 2.5 and also get the error. Yes, it appears only during an attempt of video encoding. When encoding audio only, it is ok.

Changing the path to full path for either Mplayer and Mencoder does not help here. When I moved both files to the same folder as Menc.exe it ran Mplayer & Mencoder but for both gave errors (in the console):
  File not found: 'frameno.avi"
  Failed to open: framno.avi

However, now, on pressing Play it outputs 'Mplayer not found' but plays video files fine when MPlayer is back in default place .

In previous versions video encoding worked.
  • Last Edit: 23 September, 2005, 05:49:06 AM by jetpower

  • xaros2000
  • [*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #60
Optimus,sorry for being late in my reply...
it happened with xvid codec selected-checked the paths,they were ok...
Also tried the build26 with no luck,either with .mkv or .avi,
no matter what video codec selected...
I'll try later to move mencoder in the same path with menc.exe,
as Jetpower suggested,
also gonna try a different mencoder build to see what happens...
  • Last Edit: 23 September, 2005, 06:06:04 AM by xaros2000

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #61
Hi, Menc looks very nice... but, emh, can you upload program to another site/server? download is veeeeeery slow, 0.5 kbyte /sec, drop down and does'nt support resume 
  • Last Edit: 23 September, 2005, 08:06:13 AM by ominiverdi
I'm from Italy.
Avatar: Giovanna Mezzogiorno, italian actress

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #62
I've released a new PowerPack with MEnc 0.2.6, with support for MP4Box, some bugfixes and small improvements. I hope this can solve your problems above. Wait for your feedback! And I've made a mirror download at my SourceForge web space, I think their server should be closer to most of u than my home server. Download at top.
  • Last Edit: 23 September, 2005, 12:01:44 PM by optimus
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #63
Quote
Quote
Sorry multichannel isn't supported yet.[a href="index.php?act=findpost&pid=325122"][{POST_SNAPBACK}][/a]
Multichannel support would be a great improvement.
[a href="index.php?act=findpost&pid=329017"][{POST_SNAPBACK}][/a]


Next step is the attempt to implement this. But not all encoders supports multi-channel.
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #64
The source code from now on can be accessed via CVS. I simply wish this would help to locate bugs. As I'm a full-time software engineer and the development of this software is totally done in my leisure time, and as it's going to grow bigger, sometimes, I feel a kind of difficult to keep all functions working all the time (I'm not yet very satisfied with the code structure). And any suggestions and improvements on the code are warmly welcomed.
  • Last Edit: 23 September, 2005, 12:30:43 PM by optimus
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #65
Not work under Windows 98?
I'm from Italy.
Avatar: Giovanna Mezzogiorno, italian actress

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #66
Quote
Not work under Windows 98?
[a href="index.php?act=findpost&pid=329093"][{POST_SNAPBACK}][/a]


No it doesn't, at least for any operations relying on mplayer (which is used as audio decoder), as named pipe is used during the decoding process. I will later implement using Winamp input plugin as decoder, at that time, Windows 98 will be suppported.
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #67
Still no video encoding with version 2.6...
Wanna buy a monkey?

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #68
Quote
Still no video encoding with version 2.6...
[a href="index.php?act=findpost&pid=329099"][{POST_SNAPBACK}][/a]


I've tested with all kinds of combinations (audio/video codecs and containers)  before I released. Can u provide me more detail of your situation. I really wanna find out what's happening.
  • Last Edit: 23 September, 2005, 01:11:23 PM by optimus
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

  • xaros2000
  • [*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #69
Well,here's the situation...testin' done with MEnc 0.26+PowerPack:

1)Tried 2 different mencoder builds on two different PCs,
one athlon-based and one intel-based-video encoding didn't start.
But got both of them working by trying Jetpower's simple 'hack':
moving mencoder.exe in the same dir as menc.exe...
then changing the MEncoder Path from it's default:"mplayer\mencoder.exe" into  "C:\Documents and Settings\***\Desktop\MEnc 0.2.6\mencoder.exe"...
this worked like a charm,for both .avi or .mkv-Thanks,Jetpower!
Note:I had previously tried changing the default path into
"C:\Documents and Settings\***\Desktop\MEnc 0.2.6\mplayer\mencoder.exe",
but that didn't work either...

2)I didn't manage to get mp4Box working,maybe i did something wrong...
tried transcoding an .avi containing xvid/ac3 to .mp4(xvid+mp3),
then to .mp4(xvid+aac)...audio encoded well,video said ok...
and right at the moment when the whole data should be piped out to mp4box,
it crashed with this message:
Error signature,AppName: mencoder.exe,AppVer: 0.0.0.0,
ModName: mencoder.exe,ModVer: 0.0.0.0,Offset: 0057f02f
All temp files deleted and an empty(zero bytes) .mp4 file left.
I've uploaded a .zip containing a printscreen of the console during the crash,
also included the appcompat.txt:
http://rapidshare.de/files/5444770/mp4boxcrash.zip.html

Hope i was helpful!
  • Last Edit: 23 September, 2005, 02:21:34 PM by xaros2000

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #70
Well, as I said, I'm trying to transcode a vob file
into an avi or mkv, using xvid and lame. I haven't
changed anything from the standard configuration...

Audio encoding starts normally, an mp3 is generated
but when the error occurs, the process is terminated
and the mp3 is deleted.

That's all there is to it, really...
Wanna buy a monkey?

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #71
Is it by any chance unable to locate xvid?
  • Last Edit: 23 September, 2005, 08:23:31 PM by yourtallness
Wanna buy a monkey?

Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #72
Quote
Quote
Not work under Windows 98?
[a href="index.php?act=findpost&pid=329093"][{POST_SNAPBACK}][/a]


No it doesn't, at least for any operations relying on mplayer (which is used as audio decoder), as named pipe is used during the decoding process. I will later implement using Winamp input plugin as decoder, at that time, Windows 98 will be suppported.
[a href="index.php?act=findpost&pid=329097"][{POST_SNAPBACK}][/a]


Ok thanks 
I'm from Italy.
Avatar: Giovanna Mezzogiorno, italian actress

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #73
Quote
Well, as I said, I'm trying to transcode a vob file
into an avi or mkv, using xvid and lame. I haven't
changed anything from the standard configuration...

Audio encoding starts normally, an mp3 is generated
but when the error occurs, the process is terminated
and the mp3 is deleted.

That's all there is to it, really...
[a href="index.php?act=findpost&pid=329118"][{POST_SNAPBACK}][/a]


Could u please try following:

1. put mencoder.exe in the Windows folder (or any folder PATH included) and change the path to mencoder from "mplayer\mencoder.exe" to "mencoder.exe".

2. try AVI container to see if it works.

3. try putting MEnc at the root folder, e.g "d:\menc" to see if it works.

4. delete menc.dat revert to the default settings

btw: what OS r u using?
  • Last Edit: 23 September, 2005, 09:21:04 PM by optimus
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net

  • optimus
  • [*][*][*][*]
Batch transcoding to HE-AAC-PS with this tool
Reply #74
Quote
1)Tried 2 different mencoder builds on two different PCs,
one athlon-based and one intel-based-video encoding didn't start.
But got both of them working by trying Jetpower's simple 'hack':
moving mencoder.exe in the same dir as menc.exe...
then changing the MEncoder Path from it's default:"mplayer\mencoder.exe" into  "C:\Documents and Settings\***\Desktop\MEnc 0.2.6\mencoder.exe"...
this worked like a charm,for both .avi or .mkv-Thanks,Jetpower!
Note:I had previously tried changing the default path into
"C:\Documents and Settings\***\Desktop\MEnc 0.2.6\mplayer\mencoder.exe",
but that didn't work either...


I think I know how to fix it. Could u tell me how do u start menc.exe? I think it's a problem caused by relative path, maybe menc.exe isn't started in it's folder.

Quote
2)I didn't manage to get mp4Box working,maybe i did something wrong...
tried transcoding an .avi containing xvid/ac3 to .mp4(xvid+mp3),
then to .mp4(xvid+aac)...audio encoded well,video said ok...
and right at the moment when the whole data should be piped out to mp4box,
it crashed with this message:
Error signature,AppName: mencoder.exe,AppVer: 0.0.0.0,
ModName: mencoder.exe,ModVer: 0.0.0.0,Offset: 0057f02f
All temp files deleted and an empty(zero bytes) .mp4 file left.
I've uploaded a .zip containing a printscreen of the console during the crash,
also included the appcompat.txt:
http://rapidshare.de/files/5444770/mp4boxcrash.zip.html

Hope i was helpful!
[a href="index.php?act=findpost&pid=329116"][{POST_SNAPBACK}][/a]


Thanks! I think this is a bug in mencoder ;-) I tried a previous cvs build of mencoder and it did not crash but the current build does. A workaround is to use an older version of mencoder. This problem won't occur when generating audio-only mp4. (e.g. generating mp4 file with Winamp AAC+ encoder)
  • Last Edit: 23 September, 2005, 09:12:43 PM by optimus
MediaCoder the transcoder
http://mediacoder.sourceforge.net