Skip to main content

Topic: Opus 1.1-beta (Read 61774 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
  • IgorC
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #75
The results for electronic music (two tracks from Nine Inch Nails albums).

"While Im still here" tracks was ok for 1.1beta and 1.1surround.  "In This Twilight" brought some issues for 1.1beta and surround builds. It seems like 1.1x tries to save some bitrate on narrow stereo but there is a strong transient.

Samples http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....st&p=847786



  • IgorC
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #76
1.1x unnecessary increases bitrate on a dithered silence. http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....st&p=848312
  • Last Edit: 26 October, 2013, 09:12:10 AM by IgorC

  • o-l-a-v
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #77
Could anyone link me to a windows build of opus 1.1 surround/beta 2? Can't find it, and don't know how to compile :/

  • IgorC
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #78
Also have uploaded another version of a silence. There was an error in export settings. But both files show the same behavior of an encoders. http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....st&p=848312

  • darkbyte
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #79
Is there a development blogs somewhere where i can read about the development of the code? Life has stopped here lately.
  • Last Edit: 16 November, 2013, 08:23:15 AM by darkbyte
WavPack -b4x4hc
Opus --cvbr --bitrate 256 --framesize 5

  • marc2003
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #80
you could check the mailing list or IRC.

http://www.opus-codec.org/contact/

  • jensend
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #81
To add to what marc said, you can always read git commit logs, or the source diffs

Sure, having information that's more accessible to people who are neither experts in the field nor well acquainted with the codebase would be nifty, but stuff like Monty's updates take a ton of time and effort to put together, and if every new idea had to be accompanied by that level of explanation and demonstration for broader audiences, the pace would be glacial.

  • darkbyte
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #82
Thank you guys!
No i didn't expected anything fancy. I was just curious where is Opus's development heading
  • Last Edit: 16 November, 2013, 04:45:41 PM by darkbyte
WavPack -b4x4hc
Opus --cvbr --bitrate 256 --framesize 5

  • IgorC
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #83
iirc it's heading to RC. 

  • C.R.Helmrich
  • [*][*][*][*][*]
  • Developer
Opus 1.1-beta
Reply #84
Reading diagonally over the commit messages, there seem to be mostly surround and software related changes lately, except for some stereo tuning for "IgorC's twilight sample".

Did that affect also other signals much, and are there more mono- or stereo-related quality tunings during the last few months which I missed?

Chris
If I don't reply to your reply, it means I agree with you.

  • IgorC
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #85
Chris,
Did that affect also other signals much...

Yes, it affects a parts of samples (music or speech) where a stereo image is narrow enough. More obvious example is a speech samples as they very often have narrow (and/or panned) stereo.
It doesn't affect other kind of signals, hence no side effect.
  • Last Edit: 16 November, 2013, 10:13:06 PM by IgorC

  • IgorC
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #86
According to http://www.opus-codec.org/ 

1.1 RC was released

Edit: grammar errors
  • Last Edit: 26 November, 2013, 10:12:43 AM by IgorC

  • LithosZA
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #87
Still waiting for win32 binaries

  • Anakunda
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #88
Opus-1.1rc generic opimized build for testing, please don't forget to post results and differences from beta 
  • Last Edit: 26 November, 2013, 03:44:26 PM by kode54

  • LithosZA
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #89
Opus-1.1rc generic opimized build for testing, please don't forget to post results and differences from beta 


Thanks Anakunda,

Unfortunately both 'x86\opusenc.exe' and 'amd64\opusenc.exe' give me this message:
"Please verify that both the operating system and the processor support Intel®
MOVBE, F16C, FMA, BMI, LZCNT and AVX2 instructions."

I am running a Intel Core i3-2310M @ 2.1Ghz with 64bit version of Windows 8 Pro.

  • Anakunda
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #90
Please redownload and try either build without AVX or non optimized, either should run for you now.

  • LithosZA
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #91
Hi Anakunda,

I tried all of these and still get the same message:
x86
x86 (no AVX)
x86 (no opt)
amd64
amd64 (no AVX)
amd64 (no opt)

Strange that the (no op) ones are giving the same message.

  • eahm
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #92
Case, when you have time can you please create the binaries? I only use yours. Thanks.

  • Anakunda
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #93
LithosZA you're right, my mistake. This already should run everywhere as it should. Sorry guys for the inconvenience.

[removed]
  • Last Edit: 26 November, 2013, 03:43:56 PM by kode54

  • LithosZA
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #94
LithosZA you're right, my mistake. This already should run everywhere as it should. Sorry guys for the inconvenience.

[removed]


No problem,

Yay, it is working now
  • Last Edit: 26 November, 2013, 03:43:20 PM by kode54

  • eahm
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #95
Anakunda, why do I need to use all these DLLs? When for example Case compiles I only need opusenc.exe.

Thanks.
  • Last Edit: 26 November, 2013, 02:12:39 PM by eahm

  • saratoga
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #96
Anakunda, why do I need to use all these DLLs? When for example Case compiles I only need opusenc.exe.


Static vs. dynamically linked libraries. 

  • IgorC
  • [*][*][*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #97
I would rather wait for an official binaries. The posted binaries (unofficial Anakunda's ) are reported to have some anomalities. 

  • jmvalin
  • [*][*][*][*][*]
  • Developer
Opus 1.1-beta
Reply #98
LithosZA, are you still having that problem? If so, Anakunda can you give more info on your build. I can't reproduce the problem, so it probably has to do with the platform or the compiler. Can you try disabling SSE maybe?

  • LithosZA
  • [*][*][*]
Opus 1.1-beta
Reply #99
Hi jmvalin,

Yes, I am still having the same issue.
Is there somebody here who can build opus-tools with GCC instead?